Kotiseutumuseo

Näkymä makasiinin alakerrasta

Lainamakasiinissa, maatalousmuseon ja kirkon vieressä sijaitseva kotiseutumuseo on perustettu jo paljon ennen maatalousmuseon valmistumista, eli vuonna 1963. 

1956 perustetulla kotiseutuyhdistyksellä oli alun perinkin tavoitteena perustaa kotiseutumuseo ja tiloiksi saatiin vuonna 1957 manttaalikunnan lahjoituksena Irjanteen kirkonmäellä sijaitseva vuonna 1833 rakennettu lainamakasiini.  Noin 150 neliön tila kahdessa eri kerroksessa kunnostettiin ja 1958 alettiin kerätä sopivia esineitä. Kerääjiä valittiin kaikkiaan 21 eri puolilta Eurajokea ja heitä kehotettiin laittamaan muistiin esineiden käyttöä, omistusta ja historiaa koskevia tietoja. Esineet puhdistettiin ja kuljetettiin talkoovoimin, pienet esineet Irjanteelle suoraan ja isompia välivarastoitiin Kirkonkylään, pappilan vanhaan riiheen, joka oli kotiseutuyhdistyksen omistuksessa 1959-1977.

Makasiinissa on esillä paljon kotitalouteen ja erilaisiin kädentaitoihin liittyviä pienesineistöä, kuten astioita ja muita taloustarvekaluja. Suurimpia esineitä ovat lastenrattaat ja kaksi vanhaa polkupyörää sekä kangaspuut. Yläkerran vitriineissä on ollut esillä vaihtuvia näyttelyitä eri teemoihin liittyen.